LED badrumsbelysning

Om du funderar på att sätta ny belysning i badrummet är det inte alls så dumt att använda sig av LED lampor istället för av glödlampor eller Halogenlampor. Det finns många fördelar med att göra det och det är faktiskt mycket enklare att sätta LED Downlights i taket än vanliga Downlights.

Billigare och miljövänligare med LED

Som vi har nämnt tidigare drar en LED lampa mycket mindre ström än glödlampor och halogenlampor. Det, i kombination med den långa livslängden, gör att du sparar mycket pengar på att köpa billiga LED lampor. Den långa livslängden, den låga energiförbrukningen och att lamporna inte innehåller bly eller kvicksilver bidrar i sin tur till en bättre miljö. Så ersätt de vanliga lamporna med LED om du är rädd om din plånbok och miljön.

Mer brandsäker

En LED lampa blir inte alls lika varm som en halogenlampa vilket är riktigt bra om du vill sätta upp LED Downlights i badrummet. Om du vill använda halogenlampor istället måste du sätta en skyddskåpa runt dem och/eller ha ett visst avstånd till innertaket för annars riskerar taket att fatta eld. Det här behöver du knappast var oroligt för om du använder LED lampor i badrummet.

Så enkelt monterar du LED Downlights i taket

  1. Köp LED Downlights som är anpassade för badrummet när det gäller fukt och tålighet. I duschen eller över badkaret bör lamporna vara märkta med IP44 eller högre och med IP24 i resten av badrummet.
  2. Sänk taket om det behövs, du bör ha ungefär en decimeter i byggnadsdjup.
  3. Gör lagom stora hål i taket där LED lamporna ska sitta.
  4. Montera fast downlightsen i taket enligt instruktionerna. Du behöver ingen krånglig skyddskåpa och behöver inte vara orolig för att LED lampan nuddar isoleringen.
  5. Kontakta en elektriker som drar sladdarna till en transformator eftersom lekmän inte får hantera starkström.