LED-lampa eller halogenlampa

Om du funderar på att skaffa spotlights finns det både LED-spotlights och spotlights med halogenlampor. Halogenlampor ger ett fint sken som liknar det sken den icke-miljövänliga glödlampan ger, men trots det finns det många anledningar till att använda LED-lampor istället för halogenlampor. Dessa anledningar ska vi på billigaledlampor.com titta på nu.

LED-lampor vs halogenlampor

Elförbrukning. En halogenlampa drar nästan lika mycket el som en vanlig glödlampa som slukar massor av energi. Det enda som gör halogenlampan lite energisnålare än en glödlampa är att ljuset från halogenlampan oftast är riktat och därför kräver ett något mindre wattantal än en glödlampa. En LED-lampa drar bara en tiondel så mycket ström som en glödlampa, det är stor skillnad det.

Livslängd. En halogenlampa har en livslängd på ungefär 3000 timmar till skillnad från en LED-lampa som håller i 30 000 – 50 000 timmar, alltså minst 10 gånger längre än en halogenlampa.

Miljövänlighet. Själva halogenlampan är lika miljövänlig som LED-lampan, men eftersom en halogenlampa har en betydligt kortare livsländ och en högre elförbrukning är den i slutenden inte alls lika miljövänlig som en LED-lampa.

Säkerhet. En halogenlampa blir till och med varmare än en glödlampa (till skillnad från LED-lampan som inte blir varm alls) och det här gör halogenlampan mycket brandfarlig. Det är därför som du bör vara noga med var och hur du monterar dina halogenlampor om du av någon anledning bestämmer dig för att använda halogenlampor istället för LED-lampor. Läs i sådana fall om hur du monterar och byter ut halogenlampor samt hur du förebygger brand som kan orsakas av halogenlampor på brandskyddsföreningens informationshemsida brandskyddsbanken.