Ledlampa eller lågenergilampa

Att du inte bör använda glödlampor vet du säker redan. En glödlampa har en extremt kort livslängd och drar mycket ström och är därför inte speciellt ekonomisk trots att den är billig. Den är inte heller speciellt miljövänlig eftersom den innehåller bly. Det är därför du bör skaffa LED-lampor istället. Men varför ska man då välja LED-lampor före lågenergilampor? kanske du undrar. Det ska vi på billigaledlampor.com förklara för dig nu.

LED-lampor vs lågenergilampor

Elförbrukning. Elförbrukningen för samma ljusstyrka är betydligt lägre för LED-lampor i än för lågenergilampor. En lågenergilampa drar cirka en femtedel så mycket ström som en glödlampa, men en LED-lampa drar bara en tiondel så mycket. En lågenergilampa drar alltså ungefär dubbelt så mycket ström som en LED-lampa.

Livslängd. En LED-lampa brukar ha en livsländ på 30 000 – 50 000 timmar och en lågenergilampa en livslängd på 5000 – 15 000 timmar. Dessutom är en LED-lampa tåligare än en lågenergilampa och överlever oftast stötar som en lågenergilampa inte skulle klara av. Även tändningar och släckningar påverka lågenergilampans livslängd, vilket inte alls påverkar LED-lampan. En lågenergilampa brukar klara av ungefär 3000 – 6000 tändningar och släckningar.

Miljövänlighet. Efter som LED-lampor är mindre energikrävande är de automatiskt miljövänligare, men en LED-lampa innehåller inte heller kvicksilver som många lågenergilampor gör. Inte heller innehåller de bly som glödlamporna gör.

Övriga fördelar. En LED-lampa är mer brandsäker och alstrar ännu mindre värme än en lågenergilampa. Dessutom ger en LED-lampa nästan omedelbart full ljusstyrka när man tänder den till skillnad från en lågenergilampa som det kan ta 15 sekunder till 2 minuter innan den når full ljusstyrka.