Välja ljusstyrka

Det här med att mäta ljusstyrka i Watt har blivit helt förlegat sedan lågenergilampornas och LED-lampornas intåg på marknaden.  Egentligen är Watt inget mått på ljusstyrka utan ett mått på lampans effekt, det vill säga hur mycket energi lampan gör av med. Bara 10 % av glödlampans effekt omvandlas till ljus och 90 % blir till värme, det är därför som glödlampor är inte är speciellt ekonomiska.

Därför måste vi lämna Watt och tala om Lumen istället

Så länge det bra fanns glödlampor funkade det emellertid att använda Watt som ett mått på ljusstyrka eftersom vi alla visste ungefär hur starkt ljus en 25-Watts eller 60-Wattslampa gav, men det funkar inte längre när vi använder oss av LED-lampor. En LED-lampa omvandlar nämligen en mycket större del av lampans energi till ljus än vad glödlampan gör. En LED-lampa som förbrukar 10 Watt kan motsvara en glödlampa på 60 Watt. Det är därför vi måste tala om Lumen istället för Watt eftersom Lumen är det riktiga måttet på ljusstyrka.

Så hög ljusstyrka bör dina LED-lampor ha

  • 100 – 200 Lumen. En LED-lampa på 100 Lumen motsvarar ungefär en glödlampa på 15 Watt, men hur starkt ljus LED-lampan avger beror också på hur riktat ljuset är. En LED-spotlight på 120 lumen kan mycket väl användas som sänglampa.
  • 200 Lumen passar utmärkt som läslampa och när du vill ha lite dämpad belysning. En vanlig LED-lampa på 200 Lumen motsvarar ungefär en glödlampa på 25 Watt, men en LED-spotlight ger ett betydligt starkare ljus.
  • 400 Lumen motsvarar ungefär en 40-Watts glödlampa och passar som golvlampa och i vissa fall som taklampa.
  • 700 Lumen. En LED-lampa med 700 lumen passar perfekt som taklampa där du vill ha ett riktigt starkt ljus. Motsvarar ungefär en 60-Watts glödlampa.