Var rädd om livet – installera rätt lampa

Varje år får vi i tidningen läsa om tragiska olyckor där någon glömt köksplattan på eller lämnat levande ljus tända och sedan fått hela huset nedbränt. Brandolyckor orsakas ibland även av vanliga lampor och vår mest brandfarliga lampa är halogenlampan.
Om du i ditt hem har halogenlampor installerade ska du snabbt som ljuset byta ut dessa till LED-lampor. Klicka här för mer information. Led-lampor är nämligen de lampor som anses vara mest miljö- och hälsovänliga. Tidigare pratades det mycket om lågenergilampan men då man upptäckt att lågenergilampor innehåller en osund mängd kvicksilver, så ratar miljökunniga lampan. Lågenergilampan anklagas dessutom för att orsaka yrsel och illamående.
Glödlampan har hängt i länge och har varit en självklarhet i de flestas hem, men få vet att glödlampan är en av Sveriges största källa till spridning av bly. Led-lampan är däremot fri från både bly och kvicksilver och har på senare år kunnat tillverkas i ett högre watt-tal. Vill du slippa en billig livförsäkring, ska du med andra ord välja att belysa ditt hem med miljövänliga och ofarliga LED-lampor.

Publicerad i Lamptips